Novosti

Riba lav (Pterois miles Bennett, 1828) – ozloglašeni predator u Mediteranu!

Riba lav (Pterois sp.)

Riba lav (Pterois sp.)

Ribe lavovi (Pterois miles i Pterois volitans) pripadaju razredu zrakoperki, porodici Scorpaenidae, potporodica Pteroinae. Prirodno područje rasprostranjenja P. miles je Indijski ocean, od Južne Afrike do Crvenog mora i Perzijskog zaljeva, dok je P. volitans prirodno rasprostranjena u zapadnom i centralnom Pacifiku do zapadne Australije. Desetljeće nakon što su 1992. kao akvarijske vrste namjerno ili nenamjerno unesene u vode Floride, proširile su se duž cijele istočne obale SAD-a do Meksičkog zaljeva i Karipskog mora. Biološka invazija ovih dviju vrsta u zapadni Atlantik smatra se jednom od najbržih i ekonomski najštetnijih invazija morskih riba ikada zabilježenih.

Ribe lavovi su općenito karnivori, a prehrana im uključuje razne vrste riba i rakova. Vrlo su sličnih vanjskih obilježja, te se razlikuju samo u broju peraja. Razmnožavaju se svaka četiri dana tijekom cijele godine, produciraju oko 2 milijuna jaja godišnje koja plutaju morskim strujama i šire se na vrlo velike udaljenosti. Nastanjuju različita staništa koja uključuju kamenito dno, fragmentirane grebene kao i dno prekriveno morskom travom. U zapadnom Atlantiku postali su glavni predator riba koraljnih grebena, smanjujući gustoću populacija preko 40 vrsta riba za više od 65 % u samo dvije godine. Uspjeh invazivnosti rezultat je kombinacije više faktora: ranog spolnog sazrijevanja, visoke reprodukcijske sposobnosti, posjedovanja otrova za obranu te nedostatak predatora. Otrov riba lavova uzrokuje oticanje, ekstremnu bol te paralizu ekstremiteta.

Smatra se da je riba lav kroz Sueski kanal iz Indijskog oceana ušla u Mediteran. U Sredozemnom moru P. miles prvi puta je zabilježena 1991. u vodama Izraela, 2012. ulovljena je u Libanonu, nakon toga 2014. na Cipru te 2015. u Turskoj i Grčkoj, a u vodama Italije zabilježena je 2016. kod Sicilije.,  Biološka invazija ribe lav u Sredozemno more predstavlja potencijalnu opasnost za bioraznolikost jer mogu doseći veliku gustoću populacija i na taj način mijenjati strukturu i funkciju ekosustava. Grabežljivci su na manjim vrstama riba koje su ujedno ribolovne vrste te samim time predstavljaju i socio-ekonomsku opasnost. Pokrenuta su dva programa upravljanja i uklanjanja riba lavova na Bahamima i Bermudima koja su uključivala obuku, prikupljanje dozvola za uklanjanje ovih vrsta te dodjeljivanje posebne zastavice za ronjenje koja dozvoljava ribolovcima podvodno uklanjanje ovih vrsta. U sklopu programa javnim seminarima ribe lavove promoviraju kao izvor hrane s nadom da će ljudska konzumacija podržati razvoj ribarstva kod komercijalnih i rekreativnih ribara.

Također, koristi se nova vrsta zamke koja se postavlja na veće dubine nedostupne roniocima te koja pomoću postavljenih kamera prepoznaje na temelju fotografija je li unutar zamke riba lav ili neka druga vrsta. Ukoliko računalo prepozna da se radi o ribi lav tada vrata zamke ostaju zatvorena dok se u protivnom vrata otvaraju i riba može isplivati van (https://www.youtube.com/watch?v=_XxrUe0cZ7w).

Jedna od metoda za borbu protiv invazije riba lavova je uključivanje javnosti kroz organiziranje događanja kao što ribolovni i podvodni ribolovni turniri uklanjanja upravo ovih vrsta. Takvi turniri uključuju obrazovnu komponentu o biologiji i ekologiji riba lavova te o tehnikama njihova uklanjanja.

Jedan od takvih turnira održan je u 2009. na Bahamima te je u samo jednom danu ulovljeno 1 408 jedinki riba lavova.

Organiziranje takvih programa omogućuje povećanje svijesti javnosti o negativnim učincima invazivnih stranih vrsta.

 

Literatura:

Ernesto Azzurro, Bessi Stancanelli, Vincenzo Di Martino and Michel Bariche (2017) Range expansion of the common lionfish Pterois miles (Bennett, 1828) in the Mediterranean Sea: an unwanted new guest for Italian waters. BioInvasions Records 6(2): 95–98.

Kletou D., Hall-Spencer J.M, Kletou P (2016) A lionfish (Pterois miles) invasion has begun in the Mediterranean Sea. Marine Biodiversity Records 9(46).

Morris, Jr., James A. and Akins, J. L. and Barse, A. and Cerino, D. and Freshwater, D. W. and Green, S. J. and Muñoz, R. C. and Paris, C. and Whitfield, P. E. (2009) Biology and ecology of the invasive lionfishes, Pterois miles and Pterois volitans. Proceedings of the Gulf and Caribbean Fisheries Institute, 61, pp. 409-414.