Novosti

Strane invazivne vrste – uljezi u prirodi

„Tigrasti komarac sve veći zdravstveni problem na riječkom području“, „Tigrasti komarci “pokorili” grad“, „Ambrozija, korov koji vodi do astme“, „Napada nikad agresivnija ambrozija“, „Dolina Mirne pod opsadom nutrija“, „Afrički grivasti skakač – prijetnja za Hrvatsku“ ovo je pregled samo dijela uznemirujućih i senzacionalističkih naslova iz hrvatskih medija, objavljenih u posljednjih nekoliko godina, o biljnim ili životinjskim vrstama. Sve su te vrste strane i invazivne u Hrvatskoj, odnosno, one su uljezi izvan područja svoje prirodne rasprostranjenosti, kamo su dospjele isključivo zahvaljujući namjernoj ili nenamjernoj pomoći čovjeka.

Nutrija (Myocastor coypus), foto: I. Boršić

Nutrija (Myocastor coypus), foto: I. Boršić

Procijenjeno je da šteta koju strane invazivne vrste godišnje uzrokuju u 27 zemalja članica EU iznosi između 9,6 i 12 milijardi eura. Pozamašna je to svota, na razini 59% do 74%  državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu.

Kontrola invazivnih vrsta i smanjivanje njihova utjecaja na zavičajne vrste i cjelokupne ekosustave danas je jedan od najvećih izazova zaštite prirode u Europi. Europska komisija radi na novim zakonskim propisima kojima bi se stvorila osnova za prevenciju i borbu protiv invazivnih stranih vrsta. U Hrvatskoj je zakonski zabranjen unos stranih vrsta u otvorene ekosustave.