Novosti

U Jadranu kod Dubrovnika ponovno zabilježena otrovna vrsta ribe – srebrenopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus)

Srebrenopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus). Izvor: Wikipedia

Srebrenopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus). Izvor: Wikipedia

Ovaj tjedan svjedočili smo petom nalazu srebrenopruge napuhače u hrvatskom dijelu Jadrana, a prvi puta je zabilježena 2012. godine. Do sada je uhvaćena u području Dubrovačkog primorja te u Tribunju kod Šibenika. Konzumiranje mesa ove ribe je smrtonosno jer sadrži otrov tetrodotoksin (TTX), jedan od najjačih morskih toksina koji uzrokuje paralizu živčanog i dišnog sustava koji se toplinskom obradom ne uništava, a za koji ne postoji protuotrov.

UPOZORENJE Ni u kojem slučaju nemojte konzumirati ovu vrstu!!

 UpozorenjePreporuča se diranje samo u rukavicama!!

Unatoč svojoj otrovnosti u Kini, Japanu, Indiji i Tajvanu se od ove vrste priprema tradicionalno jelo „fugu“, ali isključivo od strane licenciranih kuhara koji su obučeni za pripremu netoksičnog dijela ove ribe.

Vrsta potječe iz Indijskog oceana i zapadnog dijela Tihog oceana, a pretpostavlja se kako je u Sredozemno more dospijela preko Sueskog kanala još 2003. godine, kao tzv. „Lesepsijski migrant“. Možemo je smatrati egzotičnom vrstom koja je uspostavila svoje populacije u istočnom dijelu Sredozemnog mora, gdje je postala česta, a širi se i na zapadni dio Sredozemlja. Ime napuhača dobila je jer u slučaju opasnosti napuhne svoje tijelo. Može narasti do 110 cm, a najveća zabilježena masa je 7 kg. Vrsta se brzo razmnožava (ima visoku stopu plodnosti) i iznimno je grabežljiva te čini štete u ribarstvu. U Cipru, Turskoj i Grčkoj postala je učestala lovina mreža stajaćica. Također, vrsta uništava i lovine parangala s kojih proguta plijen zajedno s udicom. U pojedinim dijelovima istočnog Mediterana procijenjeno je da je po svojoj biomasi srebrenopruga napuhača među 10 najdominantnijih vrsta riba.

Sve vrste iz porodice Tetraodontidae (napuhače) su otrovne. U Jadranu je još 2004. godine kod Molunta zabilježena oceanska napuhača (Lagocephalus lagocephalus lagocephalus), a još jedna vrsta iz ove porodice Lagocephalus spadiceus zabilježena je u Sredozemnom moru te je za očekivati i nalaz ove vrste u Jadranu. Niti jedna od ovih vrsta još nije uspostavila populacije u Jadranu, no s obzirom na biologiju vrsta, tj. njihovu brzu prilagodljivost i širenje na nova područja i visoku stopu plodnosti u budućnosti bi ove vrste mogle predstavljati veliki problem u ribarstvu, kao i ozbiljnju prijetnju bioraznolikosti zbog kompeticije za hranu i staništa sa zavičajnim vrstama riba.